Nieuws

Featured Image

Samen zingen synchroniseert hartslag

Als mensen gezamenlijk zingen, synchroniseren ze daarmee hun hartslag. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Het hartritme van mensen stijgt en daalt op hetzelfde moment wanneer ze in koor zingen. Waarschijnlijk treedt die synchronisatie van de hartslag op door de gecoördineerde ademhaling.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Göteborg in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Neuroscience.

De wetenschappers brachten de hartslag in kaart bij 15 leden van een koor dat verschillende liederen ten gehore bracht. De structuur en de melodie van de muziek bleek het hartritme van de proefpersonen sterk te beïnvloeden.

Dat had volgens hoofdonderzoeker Bjorn Vickhoff vooral te maken met hun gecontroleerde ademhaling. “Je hartslag daalt als je uitademt, maar wanneer je inademt, klopt je hart juist sneller”, verklaart hij op BBC News.

“Bij het zingen adem je uit en gaat je hartslag dus naar beneden en tussen de zangregels door adem je in, zodat je hartslag omhoog gaat.” Daardoor volgt je hartslag de structuur van een lied, zo redeneert Vickhoff.

De gecontroleerde ademhaling die optreedt bij het zingen, zou een positieve invloed invloed op de gezondheid kunnen hebben, zo geloven de wetenschappers. Met een vervolgonderzoek hopen ze dat effect aan te tonen.

“Er zijn al vergelijkbare studies gedaan naar de ademhaling van mensen bij yoga”, aldus Vickhoff. “Daarbij werden positieve langetermijneffecten gemeten op de bloeddruk. Wij speculeren dat ook zingen kan leiden tot dit soort voordelen.”

Bron: NU.nl

Leave a Reply